English | Български | Пишете ни 
Фест 2006 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
16.03, - 16:30, Дом на киното
19.03, - 19:00, Дом на киното
Режисьор:  Георги Дюлгеров
Оператор:  Радослав Спасов
Сценарист:  Георги Дюлгеров , Марин Дамянов
Продуцент:  Владимир Андреев , Георги Балкански
Музика:  Мира Искърова , Христо Намлиев
Продукция:  Бъръ Филм
Световен разпространител:  Бъръ Филм
Българско игрално кино
Лейди Зи
Суфле д'аморе

ЛЕЙДИ ЗИ
ЛЕЙДИ ЗИ
LADY ZEE
България, 2005, 96 мин, цветен
Награди:  2005 - "Голямата награда" Сараево; Нов монреалски фестивал '05 – Наградата на публиката; “Любовта е лудост” '05 - “Златна Афродита”

Лечко, осемнайсетгодишен младеж, пее песничка на едно бебе, в която разказва за майка му Златина. Златина (както и Лечко, който е с година по-малък) е израснала в дом за изоставени деца. Тя разкрива таланта си на отличен стрелец на един панаир, когато е дванайсетгодишна. Същия ден група момчета замислят да я изнасилят. Тя успява да се спаси от тях с помощта на главния възпитател, Ореха. Златина пораства и напуска дома. Убедена, че в този свят няма нито приятелство, нито любов и че хубави неща се случват само в сапунените опери, Златина твърдо вярва, че човек трябва да се бори за оцеляване като животните.
Животът й се преобръща когато Найден - инструктор по стрелба и бивш възпитаник на дома, в който Златина израства – открива нейния талант на стрелец и я поема под своето крило. Той я обучава и възпитава подобно на Пигмалион. И се влюбва в Златина, но тя не вярва в неговата безкористност. Златина се плаши от неравенството във връзката им и подстрекава Лечко да ограбят Найден. Когато полицията тръгва по петите им Златина решава да се представи за проститутка и с помощта на каналджии да премине границата с Гърция и да започне нов живот. Този наивен план обаче пропада и Златина се оказва в гръцки бордей, където най-страшният й кошмар се превръща в действителност. Най-неочаквано за самата нея не друг, а именно Лечко я измъква от бордея...

ГЕОРГИ ДЮЛГЕРОВ
Български режисьор, роден през 1943 г. в Бургас. Завършва висшия филмов институт ВГИК в Москва през 1970 г. Игралните му филми са участвали в някои от най-големите кинофоруми в света, сред които фестивалите в Берлин, Локарно, Ротердам, Монреал, Сан Франциско и Сараево. Неговият Лагерът е показван в програмата „Четиринайсетдневка на режисьорите” на фестивала в Кан през 1990 г. Дюлгеров е режисьор на театрални постановки, както и на няколко телевизионни проекта. Той е професор, преподавател по кино- и телевизионна режисура в Националната академия за театрално и филмово изкуство в София и е член на Европейската филмова академия. Неговият филм Лейди Зи е отличен с многобройни национални и международни награди, сред които наградата на ФИПРЕССИ и тази за най-добър български игрален филм на Международния София Филм Фест през 2006 г. Филмът бе избран и сред 49-те филма, които се състезаваха за наградите на Европейската филмова академия през 2006 г. Козелът е най-новият игрален филм на режисьора.
1973  …И дойде денят
1974  Гардеробът – TV
1977  Авантаж
1978  Трампа
1981  Мера според мера
1988  АкаТаМуС
1990  Лагерът
1997  Черната лястовица
2004  Хубава си, мила моя
2005  Лейди Зи
2009  Козелът
© 2001 - 2006 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by