English | Български | Пишете ни 
Фест 2006 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
15.03, - 21:00, Дом на киното
Режисьор:  Красимир Терзиев
Оператор:  Светла Нейкова
Музика:  Александър Янев
Продукция:  interSpace Media Art Center/The Belluard Bollwerk International/Plateaux-International Platform/Kunstlerhaus Mousonturm
Кино, кино
24 истини в секунда
Битките на Троя
Кастинг в Холивуд

БИТКИТЕ НА ТРОЯ
БИТКИТЕ НА ТРОЯ
BATTLES OF TROY
България, 2005, 51 мин, цветен

Битките на Троя е изследване върху вътрешната икономия на днешната глобализирана киноиндустрия, видяна през очите на най-ниското звено в йерархията – статистите. Във фокуса на това изследване са снимките на игралния филм на “Warner Bros.” Троя (2004) и по-специално “тайният живот” на масовката във филма. С бюджет около 185 млн. долара Троя е един от най-скъпите филми, правени някога. Историческата драма пресъздава Троянската война, описана от Омир в “Илиада”. Филмът разказва за това, че 300 мъже от “специалните” статисти са българи. Проектът на “Warner Bros.”, осъществен от английския клон на компанията и заснет във Великобритания, Малта и Мексико, внезапно проявява нужда от елитна група статисти, които не просто притежават физическата сила, необходима за убедителното поставяне на баталните сцени, но също имат и правдоподобен средиземноморски вид. Съвършените войници са наети от Спортната академия в София. За повечето от тях това е първа среща със света на киното. Те идват от фитнес-залите – високи, силни, мускулести типове. Тези мъже летят до Мексико, за да прекарат 3 месеца в тренировки и снимки на масови батални сцени като част от подвизите на армиите на Хектор (Ерик Бана) и Ахил (Брад Пит).

КРАСИМИР ТЕРЗИЕВ
Роден през 1969 г. Художник и организатор на събития, свързани с модерното изкуство и медиякултурата. Живее и работи в София, където е завършил Националната художествена академия (1997). Един от основателите и ръководител от 1998 до 2004 г. на interSpace Media Art Center. От 2004 г. е съдиректор на Фестивала за експериментално кино, видео и нови медии XFILM (София).


2005  Битките на Троя
© 2001 - 2006 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by