English | Български | Пишете ни 
Фест 2006 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
09.03, - 19:00, НДК - Зала 1
10.03, - 14:00, Люмиер
Режисьор:  Жан-Пиер и Люк Дарден
Оператор:  Ален Маркоен
Сценарист:  Жан-Пиер и Люк Дарден
Продуцент:  Жан-Пиер и Люк Дарден , Дени Фрейд
В ролите:  Жереми Рение , Дебора Франсоа , Жереми Сегар , Фабрицио Ронджоне , Оливие Гурме
Продукция:  Les Films du Fleuve/Archipel 35/RTBF/Scope Invest/
Световен разпространител:  Celluloid Dreams
Разпространител за България:  АРТ Фест
Откриване
Детето

Режисьори във фокус/ Жан-Пиер и Люк Дарден
Детето
Обещанието
Розета
Синът

ДЕТЕТО
L'ENFANT
THE CHILD
, 2005, 95 мин, цветен
Награди:  Кан 2005 - "Златна палма"

"Вдъхновението за Детето е млада майка, която трескаво бута бебешка количка. Братята Дарден наблюдавали жената дни наред, докато снимали предишния си филм Синът. Постоянното й появяване и странното безцелно поведение ги накарали да се запитат: Къде ли е бащата? Филмът Детето тръгва от този въпрос.

Крехката 18-годишна Соня търси Брюно – бащата на новородения си син. Когато го намира, той едва забелязва детето, въпреки че не му е неприятно да види Соня. Развратен и циничен, 20-годишният Брюно упорито избягва всяка нормална работа. Кражбите и дребните престъпления са повече в стила му. Постоянно безпаричен, той стига дотам, че дава под наем апартамента им, докато Соня е в болница. Двойката е принудена да полага оскъдните грижи за детето си в условията на приют за бездомници.

Декор на филма е град Серен в Белгия със своята студена индустриална пустош – характерен пейзаж за филмите на Дарден. Но Детето е наситен с интимно доловени жестове и безпристрастна откровеност, които изпъкват ярко на фона на бледите надежди. Ролята в Детето ще припомни на публиката героя на Рение от Обещанието (1996). Там той играе Игор – тийнейджър, който взема трудното решение да не се подчинява на престъпния си баща и така, навлизайки в зрелостта, прави моралния си избор. Брюно в Детето е пълна противоположност на Игор. Постоянно се залъгва, че постъпките му са единствено възможни, но всъщност изборът, който прави, е продиктуван от самозаблуди и безскрупулен егоизъм. Единственият интерес, който проявява спрямо невръстния си син, е с намерение да го продаде за осиновяване, надявайки се на бързи финансови облаги. Брюно е фаталният двигател на собствената си история с последствията, които неговите решения навличат на крехкото семейство и личното му бъдеще и придават болезнената красота на повествованието в този филм."

Димитри Ейпидес

ЖАН-ПИЕР И ЛЮК ДАРДЕН
Жан-Пиер Дарден е роден през 1951 г. в Енги, Белгия. Първоначално той е професионален актьор, а неговият брат Люк (роден през 1954 г.) следва философия. През 1975 г. двамата основават продуцентската фирма Devires, а през 1981 г. – фирмата Films Derives Production. Братята правят документално кино на видео, но стават известни предимно с работата си в игралното кино. Братя Дарден печелят два пъти „Златна палма” в Кан – с филмите си Розета (1999) и Детето (2005). Техните Фалш (1986), Обещанието (1996) и Синът (2002) също са представяни в Кан.
1978  Песента на славея - docu
1981  Р… не отговаря - docu
1987  Фалш
1992  Мисля за вас
1996  Обещанието
1997  Жижи, Моника... и Бианка - docu
1999  Розета
2002  Синът
2005  Детето
2008  Мълчанието на Лорна
© 2001 - 2006 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by