English | Български | Пишете ни 
Фест 2006 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
Режисьор:  Илиян Симеонов
Оператор:  Димитър Гочев
Сценарист:  Илиян Симеонов
Продуцент:  Димитър Гочев , Захари Паунов
Музика:  Теодоси Спасов
В ролите:  Владимир Георгиев , Самуел Финци , Ицхак Финци , Диана Добрева , Николай Урумов , Валентин Танев , Пламен Сираков
Продукция:  Камера/Адком съвместно с БНТ и със съдействието на НФЦ
Българско игрално кино година 2006
Бунтът на L.
Време за жени
Малка нощна приказка
Нощ и ден
Обърната елха
Пазачът на мъртвите
Разследване
Хиндемит

ПАЗАЧЪТ НА МЪРТВИТЕ
ПАЗАЧЪТ НА МЪРТВИТЕ
WARDEN OF THE DEAD
България, 2006, 0 мин, цветен

На гробището в голям български град живее и работи сериозен 13-годишен сирак - Малкия. За него това е целият свят. Израснал сред мъртвите, той разбира по свой начин живота и лесно разпознава смъртта. На него разчитат и приятелите му - нещастен Старец, бивщ политически затворник, който иска вече да умре, и гримьорът на покойниците в гробището - пропаднал Художник, който все още мечтае да нарисува своя шедьовър. Малкия решава да им помогне – след като човек цял живот е живял като куче, заслужава поне да умре щастлив. След няколко неуспешни опита за самоубийство Стареца се успокоява - момчето предсказва датата на неговата смърт. Осигурява му и прекрасен подарък - централен парцел за гроб. За Художника, Малкия открива съвършената жена и модел - на едно от погребенията е срещнал красивата Мария. Най-после Малкия е доволен, но тогава идва и засечката - оказва се, че Мария е дъщеря на Стареца. Момчето прави всичко възможно двамата да не се срещнат - ако Стареца разбере, че е имал дъщеря, ще умре нещастен. В крайна сметка смъртта се оказва непредвидима. В предречения ден в гроба ляга не Стареца, а Художника. Все пак мисията на момчето е изпълнена – нещастният творец е нарисувал мечтаната си картина и е бил щастлив с Мария в последната си любовна нощ. Стареца и дъщеря му най-после са заедно. На Малкия му остава единствено да се съгласи с Мария, че хората, които пътуват в недрата на земята (пътниците в метрото) не са всъщност мъртвите души на неговите любими покойници, а най-обикновени живи хора. И той също е обикновено момче, което може да обича, да има приятели и да се радва на живота, а не на смъртта.

ИЛИЯН СИМЕОНОВ
Български режисьор, роден през 1963 г. Завършва кинорежисура в НАТФИЗ през 1992 г. Носител на награда за дебют от “Златна роза” '94.


1991  Молитва за езерото Байкал - docu
1993  Граница/съвм. с Христиан Ночев
1997  Имам една идея – docu
1998  Сомбреро блус – TV
2001  Ярост – TV
2006  Пазачът на мъртвитe
© 2001 - 2006 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by