English | Български | Пишете ни 
Фест 2006 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
19.03, - 16:00, Дом на киното
Режисьор:  Фолкер Шльондорф
Оператор:  Игор Лутер
Сценарист:  Фолкер Шльондорф , Жан-Клод Кариер , Гюнтер Грас , Франц Зайтц
Продуцент:  Франц Зайтц , Анатол Дауман
Музика:  Морис Жаре
В ролите:  Марио Адорф , Ангела Винклер , Давид Бенент , Катарина Талбах
Продукция:  Argos Films/Artemis Productions/Bioskop Film/Film Polski Film Agency/Franz Seitz Filmproduktion/GGB-14/Hallelujah Films/Jadran Film
Световен разпространител:  Българска национална филмотека
Специални прожекции
Буена Виста Сошъл Клъб
Довиждане здравей
Тенекиеният барабан
Треската

ТЕНЕКИЕНИЯТ БАРАБАН
DIE BLECHTROMMEL
THE TIN DRUM
, 1979, 142 мин, цветен

Заснет по едноименната книга на Гюнтер Грас, Тенекиеният барабан разказва за възхода и рухването на Третия Райх, видян през очите на малкия Оскар.

Оскар Матзерат е необикновено момче. Още като ембрион той е изключително схватлив и отказва да се роди, докато майка му не успява да го съблазни с обещание да му подари тенекиен барабан за третия му рожден ден. Когато този ден настъпва и Оскар получава своя чакан дълго подарък, той взима решение, което променя следващите 18 години от живота му. Виждайки жалкото и двулично поведение на своето немско-полско семейство, Оскар решава да спре да расте и завинаги да остане на три години – решение, което лесно превръща в реалност, падайки от стълбите към мазето. Докато дните отминават, Оскар остава недокоснат от времето. Вечно със своя барабан, той безмилостно го бие винаги когато нещо го ядоса. Когато един ден баща му се опитва да вземе барабана, Оскар открива още един свой неподозиран талант – способността да крещи така високо, че стъклата наоколо му се превръщат на сол. От този монет Оскар вече знае как да манипулира хората около себе си...

Тенекиеният барабан ни представя сюреалистичен и тревожен портрет на хора, живеещи във време на крайна несигурност. Появата на нацизма, незабелязано домогващ се към пълна власт, се случва без да предизвика каквато и да е тревога сред населението на Данциг. Изглежда единственият, който забелязва, гласът в пустинята, е Оскар.

ФОЛКЕР ШЛЬОНДОРФ
Германски режисьор, роден във Висбаден. Режисьорският му дебют Младият Тьорлес е удостоен с много награди. Адаптацията му на Тенекиеният барабан от 1979 г. печели “Златна палма” в Кан и “Оскар” за чуждоезичен филм.
1966  Младият Тьорлес
1975  Изгубената чест на Катарина Блум
1979  Тенекиеният барабан
1981  Фалшификацията
1984  Eдна любов на Суан
1985  Смъртта на търговския пътник – TV
1991  Хомо Фабер
1996  Горски цар
1998  Палмето
2004  Деветият ден
2006  Стачка
2007  Улжан
© 2001 - 2006 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by