English | Български | Пишете ни 
Фест 2006 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
18.03, - 13:30, Люмиер
19.03, - 16:30, Люмиер
Режисьор:  Камбозия Партови
Оператор:  Мохамед Реза Сокут
Сценарист:  Камбозия Партови
Продуцент:  Сетаре Фарси , Бехруз Хашемян , Амир Самавати
Музика:  Али Биранг
В ролите:  Фереще Садре Орафаей , Парвиз Парастоей , Николас Пападопулос
Продукция:  Aftab Alamtab/Silkroad Prods.
Световен разпространител:  Magrytte Films Intl.
Световен екран
Блуждаещи състояния
Гранично кафене
Изкушението
Наемът
Последният Такеши
Четири боси жени

ГРАНИЧНО КАФЕНЕ
CAFE TRANSIT
BORDER CAFE
, 2005, 105 мин, цветен
Награди:  Фахр 2005 - "Награда за женска роля" на Фереще Садре Орафаей и за сценарий

"Темата на Гранично кафене е борбата на самотна жена с ограниченията, които обществото й налага, и амбицията й да заеме своето място в един мъжки свят – в този случай иранско гранично село, разположено на разделителната линия между Европа и Азия. Рейхан е сърцата вдовица и майка на две деца, която решава да възроди крайпътното заведение на покойния си съпруг, въпреки че за местните е табу жена да се занимава с подобен бизнес. Непоколебимата й решимост да бъде независима предизвиква остри конфликти с приятелите и съседите. Но положението сериозно се влошава от гнева на консервативния й зет Насър, който я иска за втора съпруга (както повеляват традициите на селото). Когато Рейхан му отказва, вярвайки, че е редно да се омъжи по любов, а не по силата на традицията, Насър прави всичко по силите си, за да провали бизнеса й и да я направи зависима. Но вкусните ястия на Рейхан скоро привличат доволни клиенти, сред които е и добросърдечният грък – шофьорът Захария, който може би ще й помогне да се справи с тежката ситуация. Докато се труди за оцеляването на гостилницата, Рейхан помага на млада бегълка – украинката Света, търсеща превоз до Италия на всякаква цена.

Камбозия Партови подхожда с обич и съчувствие към героите си – качество, развито в режисирането на детските му филми. Неговата Рейхан силно се притеснява и дотолкова не е свикнала с компанията на мъже, че постоянно се крие в кухнята на гостилницата. С магнетичното си изпълнение Садре Орафаей убедително изгражда моралната сила и устойчивост на своята героиня дори при най-тежки обстоятелства. Освен всичко друго Гранично кафене изважда на екрана сложните и нелеки връзки между Изтока и Запада. Сблъсква двете полукълба на света, както и двата пола в реалностите на патриархалното общество. Филмът на Партови е проникновено изследване на мястото на жената в един географски отдалечен и културно изостанал район."

Димитри Ейпидис

КАМБОЗИЯ ПАРТОВИ
Ирански режисьор, роден през 1955 г. в провинция Гилан. Учи драматични изкуства в Техеранския университет. Сценарист на отличения със "Златен лъв" филм на Джафар Панахи Кръгът (2000).
1989  Риба
2005  Транзитно кафене
© 2001 - 2006 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by