English | Български | Пишете ни 
Фест 2006 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
22.03, - 21:00, Люмиер
25.03, - 23:00, Дом на киното
Режисьор:  Такеши Китано
Оператор:  Кацуми Янагиджима
Сценарист:  Такеши Китано
Продуцент:  Масаюки Мори , Такио Йошида
Музика:  Наги
В ролите:  Бийт Такеши , Котоми Кионо , Кайоко Кишимото , Рен Осуги
Продукция:  Bandai Visual/Tokyo FM/Dentsu/TV Asahi/Office Kitano
Световен разпространител:  Celluloid Dreams
Световен екран
Блуждаещи състояния
Гранично кафене
Изкушението
Наемът
Последният Такеши
Четири боси жени

ПОСЛЕДНИЯТ ТАКЕШИ
TAKESHIS'
TAKESHIS'
Япония, 2005, 106 мин, цветен

"Малко след като завършва Соната, режисьорът Такеши Китано замисля филм за обикновен човек, който се разтваря в собствения си свят, плод на собственото му въображение. Това е идеята на последния му филм Последният Такеши. Китано играе двете противоположности на самия себе си – обикновения човек Китано и режисьора Такеши с променливия си темперамент на телевизионна и на кинозвезда. Обръщайки се към необикновеното измерение на собствената си знаменитост, режисьорът представя хипнотизиращия отзвук от преживяното. Животът в шоубизнеса, елегантно изобразен като авантюра в къщата на огледалата, се гради върху кинематографичните прототипи от Клоуните на Фелини.

500-процентов Китано, Последният Такеши проследява изпълнения с ангажименти живот на актьора Бийт и на Китано – скромен касиер в магазин. На моменти пътищата на двамата се пресичат, през останалото време вървят паралелно. Такеши е толкова търсен, че едва смогва да раздели дните си между досадните прослушвания и творческите си блянове. Той живее в мистериозния свят на фантазиите, които излизат наяве в определени ситуации от реалния живот. Салони в стил маджон, ресторанти с упорити и злопаметни готвачи, обширни океански крайбрежия, населени с якудза, полицаи и самураи – всичко това е само част от тоналността на тази необичайна соната, в която блуждаещите куршуми падат като звезди от небесната дъга от желания на бъдещите актьори и разбиват мечтите им в изкуствени струи кръв… Освен ако мечтите не оживеят.

Реалността и виденията преливат в този уникален разказ на Китано. Построен върху повторения, хиперболи и контрасти, Последният Такеши разбива правилата за фабула и сюжет. Китано изпълнява двете си роли с безукорна вещина. Резултатът – филм във филма, отвежда към темата за вечното дете, стаено у всеки от нас."

Джована Фулви

ТАКЕШИ КИТАНО
Японски режисьор, роден в Токио през 1947 г. Дебютира като режисьор с Бясно ченге. През 1997 г. Фойерверки печели „Златен лъв” във Венеция и затвърждава позициите му като режисьор. Следват Кикуджиро, японско-американската копродукция Брат, Кукли и Затоичи.
1989  Жестокото ченге
1990  Точка на кипене
1992  Сцена край морето
1993  Сонатина
1994  Вземи каквото и да е
1996  Децата се завръщат
1997  Фойерверки
1999  Кикуджиро
2000  Брат
2002  Кукли
2003  Затоичи
2005  Последният Такеши
2007  Възхвала на кинематографиста
2008  Ахил и костенурката
© 2001 - 2006 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by