English | Български | Пишете ни 
Фест 2006 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
14.03, - 13:30, Дом на киното
Режисьор:  Кристи Пую
Оператор:  Олег Муту
Сценарист:  Кристи Пую , Разван Радулеску
Продуцент:  Александру Мунтеану
Музика:  Андреа Падурару
В ролите:  Йон Фискутеану , Луминита Георгиу , Габриел Спахиу
Продукция:  Mandragora
Световен разпространител:  The Coproduction Office
Балкански филмови срещи
Върви на Запад
Истанбулски приказки
Какво е мъж без мустаци?
Кукуми
От гроб на гроб
Свободата да работиш
Смъртта на господин Лазареску

СМЪРТТА НА ГОСПОДИН ЛАЗАРЕСКУ
MOARTEA DOMNULUI LAZARESCU
THE DEATH OF MISTER LAZARESCU
Румъния, 2005, 153 мин, цветен

"Смъртта на господин Лазареску – вторият пълнометражен филм на Кристи Пую, е сериозно творческо постижение. В него злощастното ходене по мъките на г-н Лазареску в търсене на медицинска помощ е превърнато в епическа одисея. Една нощ, мъчен от гадене и главоболие, той се обажда на бърза помощ. Съпровождан от Миоара, която е медицинско лице, той тръгва по мъчителния път към края. Прехвърлят го от доктор на доктор – пренатоварени и изтощени от многото работа, от болница на болница – задушни и пренаселени с пациенти, докато животът му бавно гасне.

Заснет в близко до реалното време и отразяващ, както Пую казва, „типичната румънска мудност”, филмът предизвиква трескаво безпокойство. Не му е чужд и черният хумор, характерен за източноевропейското кино. Камерата (повечето снимки са от ръка) е по-скоро наблюдател, отколкото изследовател. Нашата представа за г-н Лазареску се изгражда от видимите детайли, не толкова от задълбочени откровения. Героят има няколко котки. В апартамента му цари безредие. Телевизорът постоянно работи. Шеговито се намеква, че дъхът му мирише на алкохол. Актьорът ветеран Йон Фискутеану в ролята на г-н Лазареску достойно изнася на плещите си целия филм. Но акцентът не е върху образите, а върху дисекцията на една житейска ситуация. Вдъхновен от Шестте морални приказки на Ерик Ромер, Смъртта на господин Лазареску е първият от шестте филма, посветени на букурещките квартали, които Пую възнамерява да направи. Заснет е с краен натурализъм, напомнящ Догма-филмите. Жалките и безнадеждни опити да се окаже медицинска помощ на героя се осъществяват в уродлива, клаустрофобична обстановка. Пую е потресен от пълната безпомощност и липса на съчувствие в румънското здравеопазване. Но бюрокрацията и отсъствието на човечност са глобални проблеми. Макар Смъртта на господин Лазареску да е несъмнено свързан с конкретното време и място, очевиден е обобщаващият паралел с творчеството на Данте и Вергилий, съименници на трагическия герой и неговия брат."

Димитри Ейпидeс

КРИСТИ ПУЮ
Румънски режисьор, роден в Букурещ през 1967 г. Учи рисуване във Висшето училище по визуални изкуства в Женева. По време на следването си прави няколко късометражни и документални филма, а след завръщането си в Румъния продължава да рисува, като снима и първия си филм – Стока и мангизи, последван от късометражния Картон „Кент“ и пакет кафе, отличен със „Златна мечка“ в категорията си на Берлинале '04.

2001  Стока и мангизи
2004  Картон „Кент“ и пакет кафе – short
2005  Смъртта на господин Лазареску
© 2001 - 2006 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by