English | Български | Пишете ни 
Фест 2006 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
21.03, - 18:00, Дом на киното
Режисьор:  Златина Русева
Оператор:  Георги Неделков
Сценарист:  Златина Русева
Продуцент:  Жак Перен
Музика:  Владимир Висоцки , Ценко Минкин
В ролите:  Вадим Туманов , Сергей Шашурин , Марс
Продукция:  Good & Bad News/Galatee Film
Световен разпространител:  Good & Bad News
Златина Русева
Orpheus' Virtual Museum
Виртуозите
Лов на вълци
Портрет на един човек на властта
Черната тетрадка на Зинаида Гипиус

ЛОВ НА ВЪЛЦИ
LA CHASSE AUX LOUPS
WOLF-HUNT
, 1993, 65 мин, цветен

Тове е филм за свободата. Той тръгва с песните на Висоцки по едно замислено от него пътуване с приятеля му Вадим Туманов през Сибир до най-страшните лагери на смъртта на Гулаг, оградени със стоманени стени. Това е филм-размисъл за това какво всъщност сме търсили, какво сме очаквали, какво е била за нас свободата, когато сме слушали Висоцки, и какво се оказа тя в действителност. В това пътешествие ние проследяваме пътя на три изключителни личности. Вадим Туманов е бил осъден на 125 години затвор в лагерите на смъртта, но успява да излезе оттам и да създаде първото независимо предприятие за добив на злато дълго преди Перестройката. Вторият ни спътник е Сергей Шашурин - човек, минал през затвора, психиатрична клиника, бивш мафиот и един от най-богатите хора на Русия, организирал тръст, в който работят 200 000 човека. Третият ни спътник е Марс – потомък на Чингиз, потомствен крадец, бивш шеф на мафията на крадците на Татарстан. Чрез съдбите и размислите на тези три много противоречиви и различни личности правим митичното пътешествие, замислено от Висоцки в търсене на измеренията и значението на свободата.

ЗЛАТИНА РУСЕВА
Златина Русева е утвърдена документалистка. Завършва ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”, специалност кино- и телевизионна режисура. Филмите, които снима у нас, предизвикват бурната реакция на властта и са възприемани като опити за изкривяване на “красивата” социалистическа реалност. Филмът й Век или ден по случайност успява да напусне границите на България и печели няколко международни награди на кинофестивали в Испания, Германия и Полша. От 1986 г. Златина Русева живее и работи като кинорежисьор и сценарист в Брюксел. Създава филмовата къща “Good and Bad News” (“Добра и лоша новина”), която работи с белгийски и френски телевизионни канали, с хуманитарни организации като “Лекари без граница” и “Солидар”. Филмите й Смърт в Бали, Нощем рибите са червени, Портрет на един човек на властта, Забравени от войната, Зелените портокали на Либерия, Театър на улицата са представени на много международни фестивали и са излъчени по белгийски, френски, швейцарски, германски, английски, бразилски и други телевизии.

За жалост у нас зрителите са имали възможност да видят само два филма на Златина Русева: Лов на вълци, посветен на Висоцки, и Черната тетрадка на Зинаида Гипиус, който разказва за руската революция от 1917 г., видяна през погледа на именитата поетеса.

Дългогодишната работа на Златина Русева с “Лекари без граница”, за които тя изработва серия от документални филми, оставя ярък отпечатък върху нейното творчество. Многобройните й пътувания из цял свят – от Африка до Якутия, Чукотка и Калима, помагат за развитието на многопластовия й поглед към действителността, а срещите с хора, поставени в екстремни ситуации, й помагат да се докосне до истинската същност на човека. Темата за паметта, за запазването на реалните стойности в повратни ситуации, е основна в творчеството й.
© 2001 - 2006 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by