English | Български | Пишете ни 
Фест 2006 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
17.03, - 18:00, Дом на киното
Режисьор:  Златина Русева
Оператор:  Пламен Герасимов
Сценарист:  Златина Русева
Продуцент: 
В ролите:  Младен Малаков , Матю Добрев , Васко Денев , Александър Касианов , Селетин Реджеп , Вельо Велев , Щилиян Костадинов , Веселин Андреев , Асен Сашев
Продукция:  Good & Bad News/Палимпсест/ADR
Златина Русева
Orpheus' Virtual Museum
Виртуозите
Лов на вълци
Портрет на един човек на властта
Черната тетрадка на Зинаида Гипиус

ВИРТУОЗИТЕ
LE VIRTUOSE
VIRTUOZI
, 2004, 58 мин, цветен

“След смъртта на моя приятел Роман Айвазов – виртуозен цигулар от цигански произход, аз започнах да търся записи и кадри с негови изпълнения. Единственото, което открих, бе лош любителски аудиозапис. В този миг, с тъга и чувство за срам, осъзнах, че много изключителни музиканти, които обичах да слушам в младостта си – като Муци Айвазов, Чинчири и др., вече ги няма. Нямаше и следа от тяхната музика. Дългите години, прекарани в чужбина, промениха погледа ми към музиката, на която бяхме свикнали да гледаме като на нещо много хубаво, но втора категория. Филмът Виртуозите е резултат от желанието ми да извадя едни изключителни музиканти от контекста, в който сме свикнали да ги възприемаме. Също и да ги поставя на европейска сцена, където да бъде оценена истинската стойност на тяхната виртуозност. Филмът разказва за пътя им от малките тракийски градчета и циганските гета до една от най-престижните сцени в Брюксел и представянето им пред много взискателна и разглезена публика. Когато започвахме работа, никой не беше убеден, че ще успеем да стигнем до успешен край. Особено героите на филма, които смятаха, че нещо ги лъжем, а плановете, които градим, не се отнасят за тях. Работата по осъществяването на филма се оказа истинска битка. Идеята ми за него датираше от началото на 2002 г., а успяхме да го завършим едва сега. В голяма степен това, че той вече е факт, се дължи на фондацията “Йехуди Менухин” и на нейния главен музикален експерт Тери ван Рой. Заедно с мен той с мъжество сподели риска на авантюрата по превръщането на Пепеляшка в принцеса. Защото именно това се случи. Част от музикантите открих в махалата в близост до гробището на родния ми град Нова Загора, която те никога не бяха напускали.”

Златина Русева

ЗЛАТИНА РУСЕВА
Златина Русева е утвърдена документалистка. Завършва ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”, специалност кино- и телевизионна режисура. Филмите, които снима у нас, предизвикват бурната реакция на властта и са възприемани като опити за изкривяване на “красивата” социалистическа реалност. Филмът й Век или ден по случайност успява да напусне границите на България и печели няколко международни награди на кинофестивали в Испания, Германия и Полша. От 1986 г. Златина Русева живее и работи като кинорежисьор и сценарист в Брюксел. Създава филмовата къща “Good and Bad News” (“Добра и лоша новина”), която работи с белгийски и френски телевизионни канали, с хуманитарни организации като “Лекари без граница” и “Солидар”. Филмите й Смърт в Бали, Нощем рибите са червени, Портрет на един човек на властта, Забравени от войната, Зелените портокали на Либерия, Театър на улицата са представени на много международни фестивали и са излъчени по белгийски, френски, швейцарски, германски, английски, бразилски и други телевизии.

За жалост у нас зрителите са имали възможност да видят само два филма на Златина Русева: Лов на вълци, посветен на Висоцки, и Черната тетрадка на Зинаида Гипиус, който разказва за руската революция от 1917 г., видяна през погледа на именитата поетеса.

Дългогодишната работа на Златина Русева с “Лекари без граница”, за които тя изработва серия от документални филми, оставя ярък отпечатък върху нейното творчество. Многобройните й пътувания из цял свят – от Африка до Якутия, Чукотка и Калима, помагат за развитието на многопластовия й поглед към действителността, а срещите с хора, поставени в екстремни ситуации, й помагат да се докосне до истинската същност на човека. Темата за паметта, за запазването на реалните стойности в повратни ситуации, е основна в творчеството й.
© 2001 - 2006 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by