English | Български | Пишете ни 
Фест 2006 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
22.03, - 20:45, Дом на киното
Режисьор:  Златина Русева
Оператор:  Пламен Герасимов
Сценарист:  Златина Русева
Продуцент: 
Виртуални ефекти:  Николай Николов , Жофре Луис
Продукция:  Good & Bad News
Световен разпространител:  Good & Bad News
Златина Русева
Orpheus' Virtual Museum
Виртуозите
Лов на вълци
Портрет на един човек на властта
Черната тетрадка на Зинаида Гипиус

ORPHEUS' VIRTUAL MUSEUM
ORPHEUS' VIRTUAL MUSEUM
ORPHEUS' VIRTUAL MUSEUM
Белгия, 2005, 37 мин, цветен

Това е един условен музей с десет зали или десет различни гледни точки към тракийската култура. Наред с информацията, която представя културата на траките, филмът търси нейните духовни измерения, ролята й в древния свят, нейните постижения. Използвайки съвременните технологии, филмът вдъхва живот на автентични артефакти от тракийските гробници и храмове в залите на виртуалния музей. Фреските започват да се движат в магично видение, разказвайки историята на този отдавна изчезнал народ.ЗЛАТИНА РУСЕВА
Златина Русева е утвърдена документалистка. Завършва ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”, специалност кино- и телевизионна режисура. Филмите, които снима у нас, предизвикват бурната реакция на властта и са възприемани като опити за изкривяване на “красивата” социалистическа реалност. Филмът й Век или ден по случайност успява да напусне границите на България и печели няколко международни награди на кинофестивали в Испания, Германия и Полша. От 1986 г. Златина Русева живее и работи като кинорежисьор и сценарист в Брюксел. Създава филмовата къща “Good and Bad News” (“Добра и лоша новина”), която работи с белгийски и френски телевизионни канали, с хуманитарни организации като “Лекари без граница” и “Солидар”. Филмите й Смърт в Бали, Нощем рибите са червени, Портрет на един човек на властта, Забравени от войната, Зелените портокали на Либерия, Театър на улицата са представени на много международни фестивали и са излъчени по белгийски, френски, швейцарски, германски, английски, бразилски и други телевизии.

За жалост у нас зрителите са имали възможност да видят само два филма на Златина Русева: Лов на вълци, посветен на Висоцки, и Черната тетрадка на Зинаида Гипиус, който разказва за руската революция от 1917 г., видяна през погледа на именитата поетеса.

Дългогодишната работа на Златина Русева с “Лекари без граница”, за които тя изработва серия от документални филми, оставя ярък отпечатък върху нейното творчество. Многобройните й пътувания из цял свят – от Африка до Якутия, Чукотка и Калима, помагат за развитието на многопластовия й поглед към действителността, а срещите с хора, поставени в екстремни ситуации, й помагат да се докосне до истинската същност на човека. Темата за паметта, за запазването на реалните стойности в повратни ситуации, е основна в творчеството й.
© 2001 - 2006 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by