English | Български | Пишете ни 
Фест 2006 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
16.03, - 20:30, НДК - Зала 1
21.03, - 21:00, Люмиер
Режисьор:  Данис Танович
Оператор:  Лоран Дайан
Сценарист:  Кшищоф Пешевич
Продуцент:  Марк Баше , Чедомир Колар
Музика:  Данис Танович , Душко Сегвич
В ролите:  Еманюел Беар , Карин Виар , Мари Жилен , Карол Буке , Гийом Кане , Жак Гамблен , Жак Перен , Мики Манойлович , Мариам Д'Або , Жан Рошфор
Продукция:  A.S.A.P. Films/Sinta Film/Man's Films/Bitters End
Световен разпространител:  Focus Features
Разпространител за България:  Съни Филмс
Гала прожекции и предпремиери
Ад
Габриелa
Капоти
Мандерлей
Милиони
Не ме търси
Последните дни
Продуцентите
Статски съветник
Турски гамбит
Фактотум

АД
L'ENFER
HELL
, 2005, 101 мин, цветен

Ад е новият шедьовър на режисьора Данис Танович, който получи Оскар за Ничия земя. С участието на звездите на френското кино Еманюел Беар, Карол Буке и Карин Виар и създаден по завладяващия сценарий на Кшищоф Пешевич, филмът напомня на втората част на Дантевия “Ад”. Резултатът е епически портрет на една фамилия, разпокъсана на части от стихийните събития, които години наред заплашват да излязат на повърхността. Ефектът е толкова смразяващ, че отвежда към усещането за метафизическа история за призраци. Разказът се разгръща чрез представянето на поредица от герои: майката, която живее в елегантна къща в провинцията, и нейните три дъщери, вече пораснали, оплетени в сложна мрежа от връзки. В първата част режисьорът брилянтно нахвърля щрихи, с които провокира желанието на зрителя да подреди парчетата от мозайката. После действието се пренася в нови сцени: мъж излиза от затвора и се завръща у дома; инцидент от миналото, който отеква като пушечен изстрел. Следва поглед върху семейството, което години наред се мъчи да се пребори с факта, че бащата го е изоставил.

С прецизността на швейцарски часовник Ад отмерва дълбините на чувствата в тяхната безкрайна сложност. В този свят, който напомня известните сценарии на Пешевич за Кешловски, съдбата и свободната воля се уравновесяват. Постепенно филмът се превръща в нюансирана оценка на начините, по които хората реагират, интерпретират и се справят с неразрешимите проблеми. И човешката история се простира от дълбините на трагедията до върховете на комедията – по начин, който се удава само на Танович. Актьорският състав е в звездната си форма, а доказателство за таланта на режисьора е развитието на историята в няколко нишки. Този сетивен и наистина изпипан филм ще допринесе за затвърждаването на неговата репутация.

ДАНИС ТАНОВИЧ
Босненски режисьор, роден в Зеница през 1969г. Учи музика, инженерство и кино, преди да напусне Сараево през 1992 г., за да учи в INSAS в Брюксел. Дебютът му Ничия земя спечели "Оскар" за чуждоезичен филм през 2002 г.
2001  Ничия земя
2002  11'09“01 – 11 септември - новела от филма
2005  Ад
© 2001 - 2006 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by