English | Български | Пишете ни 
Фест 2006 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
21.03, - 18:30, Люмиер
24.03, - 23:00, Дом на киното
25.03, - 18:30, Дом на киното
Режисьор:  Гюс ван Сант
Оператор:  Харис Савидес
Сценарист:  Гюс ван Сант
Продуцент:  Дани Уулф
Музика:  Търстън Мур
В ролите:  Майкъл Пит , Лукас Хас , Азиа Ардженто , Скот Грийн , Хармъни Корайн
Продукция:  Meno Film Co. Prods.
Световен разпространител:  HBO - Лондон
Гала прожекции и предпремиери
Ад
Габриелa
Капоти
Мандерлей
Милиони
Не ме търси
Последните дни
Продуцентите
Статски съветник
Турски гамбит
Фактотум

ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ
LAST DAYS
LAST DAYS
САЩ, 2005, 97 мин, цветен

Вдъхновен от смъртта на Кърт Кобейн, Гюс ван Сант прави натрапчиво и самобитно съзерцание на душевния смут, обсебил талантлив, но психически неустойчив музикант в последните дни от живота му. Майкъл Пит играe Блейк – самовглъбен творец, чиято личност се превива под тежестта на славата, професионалните задължения и растящото чувство на изолация. Филмът го проследява през няколкото часа дезертьорство от собствения му живот, прекарани във и около дървената му къща – случайно редуващи се моменти и пукнатини в съзнанието, размесени с внезапни изблици на рокендрол.

Продължавайки естетическия подход, познат от отличения със "Златна палма" Слон и Гери, Ван Сант отново триумфално доказва кинематографичното си новаторство. И трите филма се отличават с недоизказано повествование, ограничено пространство, в което се развива действието, и импровизаторски актьорски техники за предаване на психологически многопластово, но реалистично човешко поведение. Във всеки от филмите прекарваме известно време с героите в тяхната естествена среда и вниманието на Ван Сант към детайла дава възможност да усетим чувствата им почти като наши собствени.

В Последните дни Ван Сант усъвършенства експериментите си с киноезика, създавайки поетичен и пълен с живот филм. Боравейки майсторски с визия, действие и звук, той ни въвлича в кинематографична реалност, където материалният свят е така осезаем, както и емоционалния. Предназначен за индивидуална интерпретация, Последните дни е интимен размисъл за самотата, смъртта и раздялата – възпоменание и реквием за една душа, отправена към отвъдното.

ГЮС ВАН САНТ
Американски режисьор, роден през 1952 г. в Луисвил, щата Кентъки. Учи рисуване в Училището по дизайн в Роуд Айлънд. Започва кариерата си при продуцента Роджър Корман като асистент-режисьор на Кен Шапиро. Привлича вниманието с дебюта си (финансиран със снимане на реклами) – история за провалена гей-любов, озаглавена Mala noche. Хомосексуални мотиви се появяват постоянно в неговите филми. Носител на "Независим дух" за сценариите на Drugstore Cowboy и Мой личен Айдахо, както и на "Златна палма" и награда за режисура от Кан за Слон.
1985  Mala noche
1987  Пет начина да се самоубиеш – short
1987  Моят нов приятел – short
1989  Drugstore Cowboy
1991  Молитва за Деня на благодарността – short
1991  Мой личен Айдахо
1993  Дори и каубойките понякога плачат
1995  Да умреш за каузата
1997  Балада за скелетите – short
1997  Добрият Уил Хънтинг
1998  Психо
2000  Да откриеш Форестър
2002  Гери
2003  Слон
2005  Последните дни
2007  Параноид Парк
2008  Милк
© 2001 - 2006 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by