English | Български | Пишете ни 
Фест 2006 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
11.03, - 17:00, НДК - Зала 1
15.03, - 10:00, Люмиер
16.03, - 21:00, Euro Cinema
25.03, - 13:00, Дом на киното
Режисьор:  Ларс фон Триер
Оператор:  Антъни Дод Мантъл
Сценарист:  Ларс фон Триер
Продуцент:  Вибеке Винделов
В ролите:  Брайс Далас Хауърд , Исак де Банколе , Дани Глоувър , Уилям Дефо , Лорън Бакол , Жан-Марк Бар , Джеръми Дейвис , Желико Иванек , Удо Кир , Хлое Севини , гласът на Джон Хърт
Продукция:  Zentropa Entertainments APS/Isabella Films Intl./Manderlay Ltd./
Световен разпространител:  Trust Film Sales
Разпространител за България:  АРТ Фест
Гала прожекции и предпремиери
Ад
Габриелa
Капоти
Мандерлей
Милиони
Не ме търси
Последните дни
Продуцентите
Статски съветник
Турски гамбит
Фактотум

МАНДЕРЛЕЙ
MANDERLAY
MANDERLAY
, 2005, 139 мин, цветен

"Коронованото „лошо дете” на световното кино Ларс фон Триер последователно отправя предизвикателства към зрителите със стила и темите във филмите си. Мандерлей не прави изключение. Като втори филм от трилогията, ситуирана в САЩ, той говори на същия оригинален киноезик, който помним от Догвил. Разчертани линии заменят обичайния декор и надписи на отделните части допълват иронията и отчуждението. За разлика от Догвил, където темата бе ксенофобията, Мандерлей предлага потискащ и песимистичен поглед към расовите връзки, либерализма и раждането на една нация (процеси, подобни на протичащите в Ирак) и може би е още по-противоречив и шокиращ.

Действието се развива през 1933 г. и е продължение на историята непосредствено след като Грейс и баща й заминават от Догвил. Пътувайки през Алабама,те откриват затворено общество, където преобладаващото чернокожо население все още живее в робство. Грейс не може да не се намеси, когато вижда как бял господар жестоко налага с бич роба си. Страховитата собственичка на плантацията и матриарх Мама скоро умира. Грейс решава, че смъртта й е избавление, но потиснатите хора са в паника, защото не знаят как да живеят без нея и „Законите на Мама” – моралната библия на обществото им. Вилхелм се обръща към Грейс за съдействие в пътя им към демокрацията.

В основата си Мандерлей тълкува опасностите, скрити в процеса по съграждането на нацията – начинание, водено винаги от добри намерения, но често изопачавано от варварство и невежество. Обществото, на което Грейс помага, е препратка към американското историческо минало, с което фон Триер усложнява посланието и намеква за лицемерната реторика на Буш по въпросите на демокрацията. В центъра на безмилостната сатира е по-различният тук образ на Грейс. Ентусиастка, твърдо вярваща в прогреса, но изцяло в рамките на доктрината, Грейс е решена да модернизира живота на тези хора, макар да не познава нито нравите, нито бита им. Филмът е покъртителна, перверзно комична притча за най-новата история, разказана с неумолимата логика от филмите на ужасите."

Стийв Грейвсток

ЛАРС ФОН ТРИЕР
LARS VON TRIER
Датски режисьор, роден през 1956 г. в Копенхаген. Завършва Националната филмова академия през 1983 г. Заснел е над 50 рекламни филма и видеоспотове. През 1995 г. заедно със своя приятел и колега Томас Винтерберг написва манифеста “Догма ’95”. Носител на “Златна палма” за Танцьорка в мрака.
1984  Елемент на престъплението
1988  Епидемично
1991  Европа
1994  Кралството – TV miniseries
1996  Порейки вълните
1997  Кралството II – TV miniseries
1998  Идиотите
2000  Танцьорка в мрака
2003  Догвил
2003  Петте препятствия
2005  Мандерлей
2006  Шефът на всичко
© 2001 - 2006 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by