English | Български | Пишете ни 
Фест 2006 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
12.03, - 18:30, Люмиер
13.03, - 13:30, Дом на киното
14.03, - 21:00, Euro Cinema
Режисьор:  Яник Йохансен
Оператор:  Расмус Видебек
Сценарист:  Яник Йохансен , Андерс Томас Йенсен
Продуцент:  Хане Палмквист
Музика:  Антони Ген
В ролите:  Николай Лие Каас , Николас Бро , Лоте Бергстрьом , Лерке Андерсен
Продукция:  Fine & Mellow Prods. A/S/Birdpic Limited
Световен разпространител:  Nordisk Film Intl. Sales
Международен конкурс
Болни от любов
Гарпастум
Гаруа
Годеница на мълчанието
Ду-ууп
Контакт
Мурк
Небе над пейзажа
Падението на ангела
Песен на песните
Песента на пътешествениците
Приятелят Гал
Съмнението

МУРК
MORKE
MURK
, 2005, 124 мин, цветен

Якоб е преуспяващ журналист, който не може да преглътне факта, че не е направил нищо, за да помогне на сестра си Юли, чиито опити да поеме живота си в свои ръце завършват в инвалидна количка. Той така и не получава облекчение, когато се намира състрадателен мъж, който иска да се ожени за сестра му. Усещането му, че нещо не е наред, се подсилва от натрапчивото му впечатление, че всички са му благодарни за това, че не възпрепятства предстоящия брак. Но през първата брачна нощ Юли умира. Разкъсван от съмнения, Якоб проследява зет си до селото Мрак, където вдовецът се впуска в приготовления за нов брак с друга млада жена, която също е инвалид… Дали зад благата външност на младоженеца не се крие убиец, или просто Якоб страда от гузна съвест?

Николай Лие Каас и Николас Бро са неотразими в двете водещи мъжки роли, а Лоте Бергстрьом и Лерке Андерсен разбиват всички клишета за жената инвалид, родени на големия екран. Яник Йохансен и Андерс Томас Йенсен създават напрегнат психологически трилър за криещото се под маската на благоприличието. Този филм не се страхува да повдигне въпроса за смъртта, представяйки и художествено, и буквално какво е да живееш в Мрак.

ЯНИК ЙОХАНСЕН
Датски режисьор, роден през 1965 г. В края на 80-те години асистира във филмите на Пер Холст, а после се насочва към телевизионна режисура и монтаж. През 90-те написва сценариите и режисира редица късометражни филми. За късометражния филм Тиха смърт е награден от Националния фонд за изкуство. Пълнометражният му дебют Да откраднеш Рембранд е най-касовият датски филм за 2003 г.

2003  Да откраднеш Рембранд
2005  Мурк
© 2001 - 2006 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by