English | Български | Пишете ни 
Фест 2006 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
22.03, - 18:30, Дом на киното
Режисьор:  Яни Янев
Оператор:  Яни Янев
Сценарист:  Яни Янев
Продуцент:  Яни Янев , Милко Талев
Музика:  Алекс Нушев
Документална програма
22 години в средата на играта
Големият въпрос
Мечкар
Невидими
Пилешки избори
Русия/Чечня: Гласове на несъгласието
Самодейци
Смъртта на работника
Стършела
Тотал-но отричане
Шест осем едно
Шутка град на шампиони

ШЕСТ ОСЕМ ЕДНО
ШЕСТ ОСЕМ ЕДНО
SIX EIGHT ONE
България, 2005, 80 мин, цветен

Шест осем едно е филм-музей, вплитащ в повествованието си историческото достойнство и културната идентичност на българския народ. Разделен на три части, организирани на етажен принцип, филмът условно разделя историческото време на три етапа: генезиса на цивилизация по българските земи, въвличането на България в потока на историята като централизирана държава със своя съдба и, накрая, пътят от мрачните пет века на робско потисничество към Априлското въстание и независимото развитие на България след Освобождението.

С помощта на ефектни триизмерни анимации, създадени по възстановките на водещи имена в археологията и историята, и на специално композираната за филма музика, почиваща на етномотиви от българския фолклор, Шест осем едно възкресява от руините емблематични за българската култура и държавност символи.

ЯНИ ЯНЕВ
Яни Янев е роден през 1969 г. Писател, сценарист и фотограф, автор на романа "Офлайн", както и на няколко сценария за игрални и документални филми. Самостоятелната му изложба от фотографии "Женските форми в природата" предизвика голям интерес. Шест осем едно е режисьорския му дебют в киното.
2006  Шест осем едно
© 2001 - 2006 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by