English | Български | Пишете ни 
Фест 2006 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
24.03, - 14:00, Дом на киното
Режисьор:  Изабел Щефер
Оператор:  Джеймс Карман
Сценарист:  Изабел Щефер , Анке Щелинг
Продуцент:  Герд Хааг
Музика:  Йохен Арбайт , Йойо Рьом
В ролите:  Ане Вайнкнехт , Карло Любек , Щефан Рудолф , Мария Зимон , Хорст Маркграф
Продукция:  Tag/Traum Film
Световен разпространител:  Media Luna Еntertainment
Европейски екран
Бедни роднини
Братя
Бялата графиня
Гизела
Град без слънце
Далас е в нас
Дебел и ядосан
Като в рая
Конник на име смърт
Космосът като предчувствие
Падение
Персона нон грата
По жътва
Призраци
Първите на Луната
С главата надолу
Скъпа Уенди
Скъпи Франки
Сърцето ми спря да бие
Тъмен кон
Щастие
Ябълките на Адам

ГИЗЕЛА
GISELA
GISELA
Германия, 2005, 92 мин, цветен

Двама приятели – Паул и Георг, прекарват свободното си време в пиене на бира, в нощни заведения и разговори за секс и момичета. Често пътищата им се пресичат с Гизела – млада омъжена жена, която работи като касиерка в супермаркета, и малкия й син Щефан. Гизела явно харесва Паул и приема поканата му за купон в квартала. Двамата стават любовници, което предизвиква безумна ревност от страна на Георг. Той опитва всичко, за да ги раздели. Двойката се среща редовно в апартамента на Паул и реализира сексуалните си фантазии. Скоро тримата – Паул, Георг и Гизела – развиват тройна връзка, която очевидно няма бъдеще. Героите рядко разговарят. Отношенията помежду им изглеждат повърхностни и чупливи. Всеки очаква от другите неща, които никога не получава. Нуждата на Георг от обич се изразява в агресия. Тласкан от страх и егоизъм, Паул бяга от любовта. А Гизела е несигурна, отчуждена, неспособна да изрази с думи чувствата си. Изневерява на съпруга си и явно не е щастлива, но не прави нищо да промени положението. Връзките в триото се характеризират с хроничен застой. Никой не иска да направи компромис. Никой не желае да промени живота си и всички страдат от усещането за пълна безпомощност. Дори Мирко – съпругът със собственическо чувство, не се бори да спаси брака. Пасивни и отстранени, героите сякаш са странични наблюдатели на собствения си живот, части от несглобен пъзел.

С минимален директен диалог, неутрален, почти несъществуващ декор, Гизела фокусира вниманието на зрителя върху персонажите – жестовете и погледите им, понякога значещи повече от думите. Филмът е повече от изследване на любовта и любовните връзки. Проблемът е за общуването и разбирането или липсата му между индивидите.

ИЗАБЕЛ ЩЕФЕР
Германска режисьорка, родена в Мюнхен през 1963 г. Завършва математика в Техническия университет в Берлин през 1994 г. Учи кинорежисура в Киноакадемията в Берлин и в същото време работи като асистент-режисьор, сценарист и кастинг-режисьор.
2002  Първата двойка
2005  Гизела
© 2001 - 2006 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by