English | Български | Пишете ни 
Фест 2006 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
22.03, - 18:30, Люмиер
Режисьор:  Кшищоф Зануси
Оператор:  Едвард Клошински
Сценарист:  Кшищоф Зануси
Продуцент:  Кшищоф Зануси , Ивона Зюлковска-Окапец , Никита Михалков , Леонид Верешчагин , Розана Серени
Музика:  Войчех Килар
В ролите:  Збигнев Запашевич , Никита Михалков , Йежи Щур , Даниел Олбрихски , Анджей Хира , Мария Бекер , Ремо Джироне , Тадеуш Брадецки , Андрей Смирнов
Продукция:  Tor Film/Three T/Sintra
Световен разпространител:  TOR Film Production
Европейски екран
Бедни роднини
Братя
Бялата графиня
Гизела
Град без слънце
Далас е в нас
Дебел и ядосан
Като в рая
Конник на име смърт
Космосът като предчувствие
Падение
Персона нон грата
По жътва
Призраци
Първите на Луната
С главата надолу
Скъпа Уенди
Скъпи Франки
Сърцето ми спря да бие
Тъмен кон
Щастие
Ябълките на Адам

ПЕРСОНА НОН ГРАТА
PERSONA NON GRATA
PERSONA NON GRATA
, 2005, 117 мин, цветен

Виктор – полският посланик в Уругвай, е съкрушен от внезапната смърт на съпругата си. За погребението пристига Олег – руският заместник-министър на външните работи. С Виктор го свързва 20-годишно приятелство, започнало от времето, когато Виктор е активист в нелегалното политическо движение, а Олег – млад съветски дипломат в Полша. Дългогодишната им дружба е помрачена от сянка на съмнение. Виктор подозира чаровния си руски приятел в шпионаж сред полската политическа опозиция и в любовна афера с починалата му съпруга. Виктор кани младото си протеже Валдемар да дойде на работа в посолството в Уругвай заедно с красивата си съпруга Оксана. Овдовелият посланик несъзнателно се влюбва в Оксана. Полското посолство се състезава с руснаците в спечелването на оръжейна сделка. Поради възможността там да е внедрен руски шпионин Виктор започва да подозира и Оксана и предприема аматьорско разследване с помощта на италианския посланик Алфредо.

"Персона нон грата е психологически филм за обсебващото недоверие. Главният герой е идеалист, посветил едни от най-хубавите си години на борбата за свобода, който със закъснение изпитва резултата от обезверяването. Реалността около него се оказва различна от това, което си е представял. Младежите, които са израснали под неговото покровителство, сега са на път да оставят своя следа в света и са на светлинни години от неговите собствени идеали, размити в лицемерието и двуличието на живота сред дипломати."

Кшищоф Зануси

КШИЩОФ ЗАНУСИ
Полски режисьор и сценарист, роден във Варшава през 1939 г. През 1966 г. завършва режисура във Филмовото училище в Лодз. Заснел е много документални, игрални и телевизионни филми – както в Полша, така и в чужбина. Най-често сам сценарист на своите филми, той има издадени 4 тома със сценарии в Полша и 2 в Италия, Германия, Русия и Унгария. От 1978 г. поставя и театрални и оперни спектакли (включително и в Народния театър “Иван Вазов”). Между 1974 и 1981 г. Зануси е заместник-председател на Полската асоциация на кинематографистите. От 1979 г. е главен мениджър и директор на филмово студио “Tor”.
1969  Структурата на кристала
1971  Семеен живот
1973  Просветление
1976  Защитни цветовe
1978  Спирала
1980  Контракт
1981  От далечна страна
1984  Година на спокойното слънце
1992  Докосване
1997  Брат на нашия бог
2000  Животът като смъртоносна болест, предавана по полов път
2002  На кръстопът
2005  Персона нон грата
© 2001 - 2006 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by