English | Български | Пишете ни 
Фест 2006 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
10.03, - 16:00, Дом на киното
12.03, - 19:00, Euro Cinema
20.03, - 21:30, Люмиер
Режисьор:  Томас Винтерберг
Оператор:  Антъни Дод Мантъл
Сценарист:  Ларс фон Триер
Продуцент: 
Музика:  Бенямин Валфиш
В ролите:  Джейми Бел , Бил Пулман , Майкъл Ангарано , Нелсън Новела , Дансо Гордън
Продукция:  Nimbus/Zentropa/Pain Unlimited Filmproduktion GmbH/Slot Machine Sarl/Liberator2 Sarl/Dear Wendy Ltd./Sigma III Films Ltd.
Световен разпространител:  Trust Film Sales
Разпространител за България:  Ван Крис
Европейски екран
Бедни роднини
Братя
Бялата графиня
Гизела
Град без слънце
Далас е в нас
Дебел и ядосан
Като в рая
Конник на име смърт
Космосът като предчувствие
Падение
Персона нон грата
По жътва
Призраци
Първите на Луната
С главата надолу
Скъпа Уенди
Скъпи Франки
Сърцето ми спря да бие
Тъмен кон
Щастие
Ябълките на Адам

СКЪПА УЕНДИ
DEAR WENDY
DEAR WENDY
, 2005, 105 мин, цветен
Награди:  Москва 2005 - "Сребърен Св. Георгий" за режисура

"Скъпа Уенди обединява големите таланти на сценариста Ларс фон Триер и режисьора Томас Винтерберг. Тук Фон Триер свежда яростната критика на основните американски ценности от Догвил до целенасочена аутопсия на едно явление – преклонението пред оръжията. Виртуозният му сценарий намига саркастично към манията на попкултурата по оръжията и осмива фалическите корени на феномена. Културата на оръжията е може би най-трудно преодолимият и самоунищожителен елемент на американската традиция; алогичната природа на явлението е идеална почва за ненавистта на Ларс фон Триер към буржоазните митове. Режисурата на Винтерберг привнася топлота към безжалостната интелектуална атака на Фон Триер. С привързаността си към художествената форма и процеса на правене на кино той майсторски приплъзва плоскостите на филма във и извън рамката на кинематографичните принципи. Майстор е и в работата с актьорите. Дава им много по-голяма свобода (и в текста, и в преживяванията) в сравнение с Ларс фон Триер от последните му филми и дава възможност на зрителя да се идентифицира с пълнокръвните образи. Джейми Бел се възползва пълноценно. След ярката му роля в Undertow на Дейвид Гордън Грийн Скъпа Уенди потвърждава способността на Бел да се потопи в изпълнения със съмнение свят на момче пред прага на зрелостта. Смелата му, завладяваща актьорска игра прибавя емоционален патос към социалните послания на филма.

Място на действието е причудливо стилизиран традиционен миньорски град. Героят на Бел – Дик, самотно момче, обградено с топлите грижи на домашната прислужница афроамериканката Кларабел – се влюбва в пистолет и го кръщава Уенди. Присъединява се към тайно общество, наречено Дендитата, в което членовете носят смешни шапки, стрелят по мишени и гледат филми за раните, нанесени от куршумите върху човешката плът. Когато местният шериф Кръгсби поверява на грижите на Дик внука на Кларабел – непълнолетния убиец Себастиан, бандата се разпада по неочакван начин.

Американската филмова критика обвинява филма в дидактика и непълноти в повествованието. Същите обвинения бяха отправени и към Догвил на Ларс фон Триер. Тук звучат особено абсурдно, защото многопластовата традиционна тема въвлича зрителя в кошмарната любовна история с оръжията, която всяка вечер се излива от екраните на телевизорите. Този филм е сатира в най-върховната й художествена сила."

Ноа Кауан

ТОМАС ВИНТЕРБЕРГ
Датски режисьор, роден през 1969 г. в Копенхаген. Учи в Националното филмово училище на Дания. Късометражният му филм Момчето, което вървеше гърбом печели няколко международни награди. Носител на Наградата на журито в Кан, на Наградата за откритие на годината на Европейската филмова академия и на "Независим дух" за чуждоезичен филм за Празненство.

1996  Най-големите герои
1998  Празненство
2003  Всичко за любовта
2005  Скъпа Уенди
© 2001 - 2006 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by