English | Български | Пишете ни 
Фест 2006 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
10.03, - 19:00, Euro Cinema
21.03, - 16:00, Люмиер
Режисьор:  Андерс Томас Йенсен
Оператор:  Себастиан Бленков
Сценарист:  Андерс Томас Йенсен
Продуцент:  Тиви Магнусон , Мие Андреасен
Музика:  Йепе Каас
В ролите:  Улрих Томсен , Мадс Микелсен , Николас Бро , Паприка Стеен , Николай Лие Каас
Продукция:  M&M Prods.
Световен разпространител:  Nordisk Film Intl. Sales
Европейски екран
Бедни роднини
Братя
Бялата графиня
Гизела
Град без слънце
Далас е в нас
Дебел и ядосан
Като в рая
Конник на име смърт
Космосът като предчувствие
Падение
Персона нон грата
По жътва
Призраци
Първите на Луната
С главата надолу
Скъпа Уенди
Скъпи Франки
Сърцето ми спря да бие
Тъмен кон
Щастие
Ябълките на Адам

ЯБЪЛКИТЕ НА АДАМ
ADAMS AEBLER
ADAM'S APPLES
Дания, 2005, 93 мин, цветен

"Един от най-интересните млади датски режисьори и сценаристи Андерс Томас Йенсен демонстрира комедийно-фарсовия си талант със Зелените касапи - фестивален хит през 2003 г. Склонността му към упадъчност и подриване на ценностите е още по-изявена в Ябълките на Адам – дръзка пародия на мелодрама за духовното прераждане.

Иван е свещеник с крайно оптимистичен възглед за света, който взема затворници да му помагат в селската църква, където служи. Настоящите му работници са неврастеникът Сауди – имигрант, пристрастен към обири на бензиностанции, както и алкохолик, бивш професионален тенисист, обвинен в сексуално престъпление. Най-новият му "помощник" е Адам – заклет неонацист, в трескаво очакване да се върне към пъклените си дела. Помолен да избере цел на престоя си, Адам отговаря иронично, че иска да направи торта. Ентусиазиран, Иван взема изявлението за чиста монета и му поверява гордостта и радостта на енорията – единственото ябълково дърво в околността. В този миг рояк гарвани обсаждат дървото и Иван заключава, че Сатаната иска да попречи на Адам да постигне целта си. Решимостта на Иван да приема всичко от добрата страна е толкова крайна, налудничава и неестествена, че всеки път, когато обстоятелствата го принуждават да постави под въпрос възгледите си, припада и от ушите му бликва кръв. Адам веднага решава да го извади от розовия унес.

Противопоставяйки добродетелния проповедник на порочния престъпник, Йенсен надскача жанровите ограничения и подлага на изпитание чувствителността на зрителя. Адам може да е самото зло, но единствено той от обитателите на църквата има връзка с реалността. Често и ние като него сме потресени от безумията на Иван. Неговият свръхоптимизъм е не само нелеп, но и опасен. С красива визия, напомняща филмите на Бергман, Драйер и Тарковски, Ябълките на Адам е от филмите, които предизвикват едновременно безпокойство, смях и страх. Йенсен е на път да се утвърди като следващото лошо момче на европейското кино. Ябълките на Адам демонстрира най-доброто от провокативния му талант."

Стийв Грейвсток

АНДЕРС ТОМАС ЙЕНСЕН
Датски сценарист и режисьор, роден през 1972 г. във Фредериксверк. Два негови късометражни филма – Ернст и светлината (сърежисьор) и Волфганг, са номинирани за "Оскар" за късометражен игрален филм, а Нощта на изборите печели Академичната награда. Сценарист е на три от най-добрите "Догма"-филми: Последната песен на Мифуне (1999) на Сьорен Крах-Якобсен, Кралят е жив (2001) на Кристиан Левринг и Обичам те завинаги (2002) на Сузане Биър. Съсценарист е и на Братя на Сузане Биър.

1996  Ернст и светлината – short
1997  Волфганг – short
1998  Нощта на изборите – short
2000  Блещукащи светлини
2003  Зелените касапи
2005  Ябълките на Адам
© 2001 - 2006 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by