English | Български | Пишете ни 
Фест 2006 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
17.03, - 21:30, Euro Cinema
Режисьор:  Фред Келемен
Оператор:  Фред Келемен
Сценарист:  Фред Келемен
Продуцент:  Фред Келемен
В ролите:  Егонс Домбровскис , Николай Коробов , Виго Рога
Продукция:  Kino Kombat Film/Screen Vision
Световен разпространител:  Kino Kombat Filmproduction
Европейски екран
Бедни роднини
Братя
Бялата графиня
Гизела
Град без слънце
Далас е в нас
Дебел и ядосан
Като в рая
Конник на име смърт
Космосът като предчувствие
Падение
Персона нон грата
По жътва
Призраци
Първите на Луната
С главата надолу
Скъпа Уенди
Скъпи Франки
Сърцето ми спря да бие
Тъмен кон
Щастие
Ябълките на Адам

ПАДЕНИЕ
KRISANA
FALLEN
, 2005, 90 мин, черно-бял

"Падение на иконата на немското кино Фред Келемен ще ви потопи дълбоко в психиката на обикновен човек, затормозен от усещането за пропуснатата, неконсумирана любов. Тази потискаща, съзерцателна история за чувството на вина и изкупление, характерни за съвременна Европа, е изключително напрегната, на моменти разпиляна, на моменти прецизно подредена. Резултатът е кондензирано усещане за могъща сила.

Матис Зелкс работи в латвийския национален архив в Рига. Една вечер на път към вкъщи вижда как една жена се кани да скочи от моста, но не се опитва да я заговори и да я спаси от самоубийство. На другия ден се връща на моста, завладян от чувство на разкаяние и гузна съвест и желание да научи повече за мистериозния инцидент. Преобръща града наопаки в търсене на доказаталества за съществуването на непознатата, опитвайки се да възстанови образа й от едно изхвърлено писмо и една случайна снимка. Колкото повече разбира за живота на мъртвата и за нейните приятели, толкова повече съжалява, докато прошката и избавлението за него се превръщат във въпрос на живот и смърт. Изтормозената му съвест не намира покой. Сърцето и умът му не са в състояние да обуздаят емоционалните изблици; ехото от битката, която води със самия себе си, го преследва из всяка улица.

Падение е и филм-портрет на Рига. Всеки кадър от тази възвишена монография на Келемен отразява пулса и натюрела на латвийската столица. Камерата педантично и проникновено запечатва странстването на Матис. Зад нея е самият Келемен (който е и автор на сценария), а внушението от черно-бялата визия отвежда към класическите модели на филмовия експресионизъм. Пропадане е изчистен до гениалност израз на отношението на немския режисьор от световна класа към спотаената болка."

Димитри Ейпидис

ФРЕД КЕЛЕМЕН
Германски режисьор, роден в Берлин през 1964 г. Учи рисуване, музика, философия, религия и театър. Посещава Германската академия за кино и телевизия в Берлин, след което започва да снима късометражни и видеофилми. Работил е като оператор за режисьори от ранга на Бела Тар и Гарине Торосян. За Frost разделя наградата на ФИПРЕССИ в Ротердам.
1994  Съдба
1997  Frost
1999  Нощта се спуска
2000  Invocacion – docu; co-director
2006  Падение
© 2001 - 2006 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by