English | Български | Пишете ни 
Фест 2006 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
12.03, - 16:00, Дом на киното
Режисьор:  Бохдан Слама
Оператор:  Дивиш Марек
Сценарист:  Бохдан Слама
Продуцент:  Павел Стърнад
Музика:  Леонид Сойбелман
В ролите:  Татяна Вилхелмова , Павел Лишка , Ана Гайслерова , Болек Поливка
Продукция:  Negativ/Czech TV/Pallas Film
Световен разпространител:  Wild Bunch
Европейски екран
Бедни роднини
Братя
Бялата графиня
Гизела
Град без слънце
Далас е в нас
Дебел и ядосан
Като в рая
Конник на име смърт
Космосът като предчувствие
Падение
Персона нон грата
По жътва
Призраци
Първите на Луната
С главата надолу
Скъпа Уенди
Скъпи Франки
Сърцето ми спря да бие
Тъмен кон
Щастие
Ябълките на Адам

ЩАСТИЕ
STESTI
SOMETHING LIKE HAPPINESS
, 2005, 106 мин, цветен
Награди:  2005 - "Златна раковина" Сан Себастиан и награда за най-добра актриса на Ана Гайслерова

С успешния си дебют Диви пчели Бохдан Слама се нареди сред талантливите млади режисьори, чийто стил напомня на “Чешката нова вълна“ от 60-те години. И вторият филм на Слама продължава ироничния подход към любовта и доволството на жителите в затънтените краища на Чешката република.

Щастие – въздействаща история за двама приятели, събрани от нуждата, е достойно продължение на Диви пчели: нов проницателен поглед към дружбата между особняци. В случая това са Моника, Тоник и Даша. И тримата живеят в работническите предградия в чешката столица, близо до най-големия химически комбинат в страната. Добродушната Моника работи в супермаркет и чака приятелят й да й изпрати покана от Америка, за да се пресели при него. Тоник – който тайно е влюбен в Моника – напуска консервативното си семейство в името на антиконформисткия живот в стопанството на леля си, което обаче е заплашено от химическия завод. Даша има две малки деца от връзката си с женен мъж. След като постепенно загубва връзка с реалността и я затварят в лудницата, Моника и Тоник поемат родителските грижи и с това животът им се променя към по-добро. Дали обаче спешната ситуация ще се окаже достатъчна, за да отвори душите на тези две изгубени души за живота във всичките му превъплъщения?

"Слама задълбава в емоционалния живот на героите – действието се развива в продължение на цяла година, а сцените са заснети през четирите сезона. Цикличната композиция на филма дава възможност не само да видим израстването на героите и на техните взаимоотношения, но също и на актьорите – и на блестящите им изпълнения. Декорът във всички сцени е разпадащият се свят на работническата класа, където надеждата е свързана само с бляновете за далечни земи. В същото време обаче тази затрогваща драма доказва, че щастието и удовлетворението могат да се постигнат и на най-неочакваните места."

Димитри Ейпидес

БОХДАН СЛАМА
Чешки режисьор, роден през 1967 г. в Опава. Учи в Училището за кино и телевизия към Академията за изпълнителски изкуства (ФАМУ) в Прага. За Диви пчели печели наградата "Тигър" в Ротердам.

1997  Бели акации
2001  Диви пчели
2002  Радхощ – новелата „Райската градина“
2005  Щастие
© 2001 - 2006 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by