English | Български | Пишете ни 
Фест 2006 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
11.03, - 18:30, Дом на киното
15.03, - 16:00, Люмиер
16.03, - 19:00, Euro Cinema
Режисьор:  Алексей Учител
Оператор:  Юрий Клименко
Сценарист:  Александър Миндадзе
Продуцент:  Алексей Учител
Музика:  Алексей Горибол
В ролите:  Евгений Миронов , Евгений Циганов , Ирина Пегова
Продукция:  Rock Film Studio, Federal Agency for Culture and Cinematography
Световен разпространител:  Intercinema XXI Century
Европейски екран
Бедни роднини
Братя
Бялата графиня
Гизела
Град без слънце
Далас е в нас
Дебел и ядосан
Като в рая
Конник на име смърт
Космосът като предчувствие
Падение
Персона нон грата
По жътва
Призраци
Първите на Луната
С главата надолу
Скъпа Уенди
Скъпи Франки
Сърцето ми спря да бие
Тъмен кон
Щастие
Ябълките на Адам

КОСМОСЪТ КАТО ПРЕДЧУВСТВИЕ
КОСМОС КАК ПРЕДЧУВСТВИЕ
DREAMING OF SPACE
Русия, 2005, 90 мин, цветен
Награди:  Москва 2005 - "Златен Св. Георгий"

"Когато през 1957 г. Съветският съюз изстрелва първия си изкуствен спътник, руските хора са изпълнени с огромен оптимизъм. Космосът е символ на свободата – една безкрайна територия на потенциални възможности извън познатото, изпълнено с параноя, илюзии и заблуди. Космосът като предчувствие е филм за надеждата, осенила нация, разядена от цинизъм.

Коньок – добродушен готвач и боксьор аматьор, живее в малък пристанищен град в СССР. Манталитетът му варира от безусловен позитивизъм и откровеност до тотална наивност. Има си и приятелка – сервитьорката Лара. Двамата следят движението на спътника със зяпнали уста. На боксовия ринг Коньок се запознава с тайнствения Герман – бивш политически затворник. Герман крои планове да бяга на Запад, но първо трябва да измисли как. Двамата се сближават и Герман разказва на Коньок за възможностите, които съществуват извън границите на Родината. Какво е приготвила съдбата за тези двама толкова различни мъже?

Макар никъде да не споменава година, в която се развива действието, режисьорът Алексей Учител пресъздава периода на 50-те години с голяма вещина и усет към детайла. В тези времена гражданите на Русия се чувстват ограничени и изолирани в собствената си държава като в затвор. Пристанището, където живеят героите на филма, е изпълнено с кораби, стоки и хора от целия свят, а спътникът, който всеотдайно следят, пресича всички граници. Тук космосът е метафора за ирационалните и непоследователни сили, които движат човешките отношения, както и за световете отвъд познатото. Но отделно от философските си послания филмът е извънредно забавен и дори еротичен, с дружелюбно и бодро чувство за хумор. Лекият рисунък и плътният тон на Космосът като предчувствие уютно въвлича в дискусията за множеството аспекти на свободата."

Димитри Ейпидeс

АЛЕКСЕЙ УЧИТЕЛ
Руски режисьор, роден през 1951 г. в Санкт Петербург. Завършва ВГИК. Работи като режисьор и оператор на камера в Ленинградската студия за документално кино, както и като артистичен директор на продуцентката компания „Рок Фильм Студио“, основана през 1990 г. От 1974 г. насам е заснел над 25 документални филма. Носител на „Ника“ (руския „Оскар“) за Дневникът на неговата жена.

1989  Последният герой – doc
1993  Бътерфлай – TV
1995  Мания по Жизел
2000  Дневникът на неговата жена
2003  Разходка
2005  Космосът като предчувствие
2008  Пленен
© 2001 - 2006 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by