English | Български | Пишете ни 
Фест 2006 Филми Прожекции Жури Награди Новини Отзиви Гости Галерия Организатори За нас
14.03, - 21:00, Дом на киното
15.03, - 16:00, Дом на киното
Режисьор:  Петр Зеленка
Оператор:  Миро Габор
Сценарист:  Петр Зеленка
Продуцент:  Павел Стърнад , Милан Кухинка
Музика:  Карел Холаш
В ролите:  Иван Троян , Зузана Сулайова , Нина Дивишкова , Мирослав Кробот
Продукция:  Negativ Film
Световен разпространител:  Ceska Produkcni 2000
Европейски екран
Бедни роднини
Братя
Бялата графиня
Гизела
Град без слънце
Далас е в нас
Дебел и ядосан
Като в рая
Конник на име смърт
Космосът като предчувствие
Падение
Персона нон грата
По жътва
Призраци
Първите на Луната
С главата надолу
Скъпа Уенди
Скъпи Франки
Сърцето ми спря да бие
Тъмен кон
Щастие
Ябълките на Адам

С ГЛАВАТА НАДОЛУ
PRIBEHY OBYCEJNEHO SILENSTVI
WRONG SIDE UP
Чехия, 2005, 107 мин, цветен

Още от първия си напълно игрален, вече култов филм Копчари чешкият режисьор Петр Зеленка избира ексцентричния хуманизъм за своя запазена марка. В комедията С главата надолу обикновеният човек се бори да разбере света и неговите объркани взаимоотношения.

Петр Ханек, който е морзов преводач на международното летище в Прага, чезне от любов по Жана вече половин година. През това време тромавият му баща Давид зарязва вятърничавата му майка заради свободомислещата скулпторка Силвия. Докато драмата се разиграва, Петр воайорства срещу заплащане – страничното му занимание е да гледа как съседите му правят секс. “Това е работа като всички други”, казва той на Жана… Вдъхновени от плаката на Бъстър Кийтън в банята на Петр, актьорите изиграват ролите си с безпристрастна вещина. Забележително е изпълнението на Мирослав Кробот като бащата, чието смътно доловимо напрежение извиква асоциации с типажа на Илай Уолък.

"Адаптирайки изключително популярната си пиеса “Истории на нормалната лудост” и запазвайки оригиналното чешко заглавие, с този филм Зеленка демонстрира интересен преход от сцената към широкия екран. Тук неговата пиеса, изпълнена с иронично шеговито отчаяние, се трансформира в смесица от премерена ексцентричност и несмела надежда. Сценарият е подплатен със странни персонажи, но тяхното смахнато поведение само подсилва драмата. Крайният резултат се заключава в изненадата от един свят, изпълнен с трудно контролируеми, но неизбежни чудеса и тайнствени романтични залитания."

Еди Кокрел, сп. "Variety"

ПЕТР ЗЕЛЕНКА
Един от най-уважаваните сценаристи и режисьори в Чехия е роден в Прага през 1967 г. Следва сценарий и драматургия във ФАМУ и след това работи като редактор във филмово студио „Барандов”. Сред сценариите, на които е автор, са хитовете Всичко, което винаги сте искали да знаете за секса, но ви е било страх да преживеете (1988, реж. Ян Хржебейк) и Самотници (2000, реж. Давид Ондржичек). През 1993 г. режисира пълнометражния документален филм Катинар, следван от Мняга – Хепи енд. По-късно прави награждавания Копчари, Годината на дявола и адаптацията на своята пиеса Истории на нормалната лудост, донесла му множество награди.


1996  Мняга – Хепи Енд
1997  Копчари
2002  Годината на дявола
2005  С главата надолу
2008  Карамазови
© 2001 - 2006 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by